Klimaatrisico's en de Impact op Woningwaardering
De toenemende zorgen over klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande risico's hebben een directe invloed op de vastgoedmarkt. Recentelijk uitte Ballast Nedam in een artikel van de NOS dat financiers terughoudender worden bij het ondersteunen van bouwprojecten in gebieden met verhoogde klimaatrisico's. Niet geheel vreemd. Wat voor gevolgen kan dit hebben voor uw woning?
Historische Problematiek overschaduwd door Toenemende Urgentie
Als NVM Register Taxateur is het evident dat de problematiek rondom kwetsbare locaties niet nieuw is. Traditioneel werden gebieden met een hoog overstromingsrisico vermeden voor woningbouw. Dit zie je vaak terug bij hoog water, waarbij een oude dorpskern nog hoog en droog ligt, terwijl de straten in omliggende, nieuwere wijken blank staan. Echter, door de huidige woningnood en de schaarste op de markt zien we tegelijkertijd een verschuiving, waarbij zelfs deze risicovolle locaties in ontwikkeling worden genomen. De Nederlandse strijd tegen het water is een ver-van-mijn-bedshow geworden en mogelijke problematiek bij droogte op de hoger gelegen plekken, zoals verzakking, is vaak nog onbekend. Dit brengt inherente risico’s met zich mee, die de laatste jaren alleen maar worden versterkt.
De Rol van de Register Taxateur bij Klimaatrisico's
In de dagelijkse praktijk stuiten taxateurs regelmatig op objecten die zich bevinden in gebieden met potentiële klimaatrisico's. Het inschatten van de exacte impact van bijvoorbeeld een woning die zich tien meter onder zeeniveau bevindt of buitendijks is gebouwd, is veelal niet mogelijk. De huidige taxatiemodellen en -richtlijnen bieden nog onvoldoende handvatten om deze risico's adequaat te kwantificeren. Om zowel professionals als consumenten beter inzicht te geven in de klimaatbestendigheid van woningen, wordt er in het artikel vanuit Ballast Nedam gepleit voor de introductie van een klimaatlabel. Dit label zou, vergelijkbaar met het energielabel, duidelijk maken in hoeverre een woning bestand is tegen klimaatgerelateerde risico's zoals overstromingen, droogte, verzakking, hittestress of andere gevolgen van extreme weersomstandigheden. Een dergelijk label zou niet alleen de bewustwording vergroten, maar ook dienen als instrument voor financiers en verzekeraars bij het beoordelen van risico's en het bepalen van voorwaarden. Met een soortgelijk label kan een Register Taxateur het risico op een transparante en begrijpelijke wijze meenemen in de waardering.
Bestaande Woningen en Onverwachte Risico's
Voor woningen die al bestaan, maar waarbij bij de bouw of aankoop geen rekening werd gehouden met klimaatrisico's, kan een dergelijk label grote gevolgen hebben. Ook al lijkt een woning het ogenschijnlijk al honderd jaar goed te doen, kunnen woningeigenaren geconfronteerd worden met een waardedaling, hogere verzekeringspremies of extra kosten voor aanpassingen om de woning klimaatbestendiger te maken. Daarnaast kan een eventuele nieuwe waardering van de bestaande woning door banken en hypotheekverstrekkers grote invloed hebben op financieringsmogelijkheden. Het is daarom essentieel dat er ondersteunende maatregelen komen voor deze groep eigenaren, zoals subsidies of leningen voor klimaatadaptieve investeringen.
De integratie van klimaatrisico's in de waardebepaling van vastgoed is een noodzakelijke ontwikkeling dat al een tijdje op zich laat wachten. De risico's en gevolgen zijn als altijd aanwezig, alleen de gevolgen en de eventuele ondersteuning voor een woningeigenaar ontbreken nog. Als NVM Register Taxateurs dragen we de verantwoordelijkheid om deze factoren mee te nemen in onze waarderingen en te pleiten voor instrumenten, zoals bijvoorbeeld een klimaatlabel, die bijdragen aan een transparante en duurzame vastgoedmarkt.
Naarderweg 16
1217 GL Hilversum
Regio 't Gooi: 035 - 206 30 90
Regio Utrecht: 030 - 700 97 37
aanvraag@novustaxaties.nl
Alle rechten voorbehouden | NOVUS Taxaties | Panerius BV