Het taxeren van woningen is een belangrijk proces voor huiseigenaren, kopers, verkopers en hypotheekverstrekkers. Het biedt een objectieve beoordeling van de marktwaarde van een woning. In dit artikel beantwoorden we enkele vragen die wij als taxatiebureau vaak krijgen over het taxeren van woningen.
1. Wat is een woningtaxatie?
Een woningtaxatie is een proces waarbij een erkend Register Taxateur de marktwaarde van een huis bepaalt. Deze waarde wordt vastgelegd in een taxatierapport. Dit rapport is vaak nodig voor verschillende doeleinden, zoals het verkrijgen van een hypotheek, het bepalen van de verkoopprijs of bij juridische geschillen. Ook kan een taxatierapport u helpen bij belangrijke beslissingen.
2. Waarom een huis taxeren?
Er zijn verschillende redenen om een huis te laten taxeren:
3. Hoe vraag ik een taxatie aan?
Het aanvragen van een taxatie kan eenvoudig via gespecialiseerde taxatiebedrijven zoals NOVUS Taxaties. Dit kan vaak online door een formulier in te vullen met de nodige gegevens zoals het te taxeren adres en het doel van de taxatie, maar een belletje werkt evengoed. Na de aanvraag neemt de taxateur contact op om een afspraak te maken voor de inspectie (de opname) van de woning.
4. Onderdelen van een taxatierapport
Een taxatierapport bevat onder andere:
5. Wie betaalt het taxatierapport?
De kosten voor een taxatierapport worden meestal gedragen door de aanvrager, wat wij de opdrachtgever noemen. Dit kan de koper, verkoper of een andere betrokken partij zijn, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn.
6. Hoeveel kost een taxatierapport?
De kosten voor een taxatierapport variëren, maar bij NOVUS Taxaties ligt het tarief voor een gevalideerd all-in taxatierapport rond de €720,- inclusief BTW. Extra kosten kunnen ontstaan voor spoedtaxaties of speciale woningtypes zoals nieuwbouw of verhuurde panden. Ook wanneer er extra marktwaardes nodig zijn in het rapport, zoals een marktwaarde na verbouwing, komen er extra kosten bij.
7. Hoe lang duurt het opstellen van een taxatierapport?
Het opstellen van een taxatierapport duurt meestal vijf tot 10 werkdagen, afhankelijk van de complexiteit. In geval van spoed kan dit proces versneld worden tot 36 uur na de opname van de woning.
8. Welke voorwaarden stellen banken aan een taxatierapport?
Banken stellen strikte eisen aan taxatierapporten. Ze moeten opgesteld zijn door een erkende en bij het NRVT geregistreerde taxateur. Vaak moeten deze rapporten gevalideerd zijn door een instantie zoals het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) om de objectiviteit en betrouwbaarheid te waarborgen​.
9. Waardebepalende factoren bij een taxatie
Verschillende factoren beïnvloeden de waarde van een woning:
10. Gevalideerd taxatierapport
Een gevalideerd taxatierapport is gecontroleerd en goedgekeurd door een validatie-instituut zoals het NWWI. Dit is vaak een vereiste bij hypotheekaanvragen omdat het de betrouwbaarheid van het rapport verhoogt.
11. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
De NHG is een garantie die je kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Het biedt extra zekerheid voor de geldverstrekker en kan gunstige voorwaarden opleveren voor de lener, zoals een lagere rente. Een taxatierapport is hierbij vaak verplicht om de waarde van het onderpand vast te stellen.
Het taxeren van een woning is een complex maar essentieel proces dat zowel kopers als verkopers helpt om weloverwogen beslissingen te nemen. Voor meer informatie en het aanvragen van een taxatie, kun je terecht bij gespecialiseerde bedrijven zoals NOVUS Taxaties​. Bij vragen kunt u ons altijd bereiken, wij helpen u graag verder.
Naarderweg 16
1217 GL Hilversum
Regio 't Gooi: 035 - 206 30 90
Regio Utrecht: 030 - 700 97 37
aanvraag@novustaxaties.nl
Alle rechten voorbehouden | NOVUS Taxaties | Panerius BV